Τα πιο συχνά προβλήματα που μπορούν να παρουσιάσουν αυτή την περίοδο καθώς και η πρόληψη που θα πρέπει να λαμβάνουμε για τους τετράποδους φίλους μας είναι :
- Όταν πρόκειται να ξεκινήσουμε για την περίοδο των διακοπών και να πάμε προς εξοχή θα πρέπει να μεριμνήσουμε να έχει πάρει ο τετράποδος φίλος μας τα αντιπαρασιτικά του χάπια . Σ την περίοδο του καλοκαιριού συνίσταται κάθε 35 ημέρες .
- Κατά την μετακίνηση με το αυτοκίνητο μερικές φόρες τα ζώα στρεσάρονται . Γι αυτό θα πρέπει να έχει ο ιδιοκτήτης αμπούλες αντίστρες .
- Διατροφή του ζώου . Καλό θα είναι να παίρνουμε για 2-3 ημέρες μαζί μας την τροφή του μέχρι να βρεθεί η ίδια τροφή ή κάποια ανάλογη ώστε να μην διαταραχτεί η διατροφική του ισορροπία .
- Ηλίαση ή θερμοπληξία . Τέτοιος κίνδυνος υπάρχει αν το ζώο βρεθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτεθειμένο στον ήλιο . Με άφθονο νερό και με βρεγμένες πετσέτες θα είναι η πρώτη αντιμετώπιση που θα πρέπει να κάνετε σε τέτοια περίπτωση .
- Δάγκωμα από φίδι . Είναι συχνά τα περιστατικά αυτά και μάλιστα κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο οπού τα φίδια είναι περισσότερο δραστήρια . Άν γίνει κάτι τέτοια θα πρέπει γρήγορα να πατέ σε κτηνίατρο .
- Ατυχήματα από αγκιστριά ψαρέματος . Θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σοβαρά διότι είναι ένα ανοιχτό τραύμα και χρειάζεται ιατρική επέμβαση .
- Τραυματισμούς από αγκάθια . Εύκολα το καταλαβαίνεις και θα πρέπει άμεσα να κοιτάξουμε να τα βγάλουμε .