Συμβουλές αναπαραγωγής για τα κουνέλια σας

Οι περισσότεροι εκτροφείς κουνελιών αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα στη συντήρηση και την ανάπτυξη των κουνελιών τους.
Οι λόγοι που οδηγούν σε χαμηλή παραγωγικότητα που θα αναφέρουμε, ειναι οι ποιο σημαντικοί, αλλά δεν είναι οι μόνοι.
α) Η σωστή επιλογή ράτσας κουνελιών.
Η σωστή επιλογή ράτσας των κουνελιών μας και η κατανόηση των αναγκών τους την εκάστοτε χρονική περίοδο, θα μας οδηγήσει στην βελτίωση της παραγωγής μας.
Διαφορετική αντιμετώπιση θα πρέπει να έχουμε σε βελτιωμένα ζώα τα οποία θα μας προσφέρουν μεγαλύτερες αποδόσεις σε σχέση με τα διασταυρωμένα μη μεγαλόσωμα κουνελάκια μας.
Κάποιες από τις  ποιό γνωστές μεγαλόσωμες και αποδοτικότερες ράτσες είναι τα Βουργουνδίας, Φλάνδρας, Καλιφόρνια, Νεα Ζηλανδία.
β) Μικρές ηλικιακά κονικλομητέρες
Προβλήματα ενδεχόμενος να αντιμετωπίσουν οι ερασιτέχνες κονικλοτρόφοι από τη λάθος χρονική στιγμή που θα βάλουν προς αναπαραγωγή μια νεαρή κουνέλα. Οι κονικλομητέρες θα πρέπει να έχουν κλείσει τουλάχιστον τον 10ο μήνα της ζωής τους για να τις ζευγαρώσουμε. Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να έχουμε αποτυχία της γέννας καθώς και να δημιουργήσουμε προβλήματα στο ίδιο μας το ζώο. Το πρόβλημα εντείνεται  αν διαθέτουμε μεγαλόσωμες φυλές υψηλής απόδοσης.
γ) Κατάσταση της φωλιάς
Η κακή κατάσταση της φωλιάς που χρησιμοποιεί η μητέρα είναι ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας αποτυχίας.
Μία φωλιά με κακή υγιεινή και όχι καθαρισμένη από τα υπολήμματα της γέννας και ακαθαρσίες της ίδιας της κουνέλας το πιθανότερο είναι να δημιουργήσει ανυπολόγιστη ζημία στα νεογνά. Καθαρίζουμε πολύ σχολαστικά λίγο πριν γεννήσει η κουνέλα μας και όταν γεννήσει αποβάλουμε τα νεκρά νεογνά που δεν τα κατάφεραν στην γέννα. Τους χειμερινούς τουλάχιστον μήνες θα πρέπει να προσέξουμε η φωλιά μας να έχει την κατάλληλη θερμοκρασία για να μην παγώσουν τα νεογέννητα κουνελάκια μας. Αυτό μπορούμε να το καταφέρουμε με τη σωστή τοποθέτηση της φωλιάς σε χώρο προστατευμένο από τα καιρικά φαινόμενα. Θα πρέπει να επενδύσουμε αν είναι δυνατόν εξωτερικά τη φωλιά με ξύλο αν δεν είναι ξύλινη και εσωτερικά με λίγο άχυρο βρώμης η σίτου.
δ) Κακή διατροφή.
Η διατροφή της μητέρας και αργότερα των μικρών της είναι το Α και το Ω για μια πετυχημένη γέννα. Η επικρατούσα αντίληψη  διατροφής της μητέρας μόνο με σιτηρά από κάποιους παραγωγούς είναι λανθασμένη. Η διατροφή της θα πρέπει να είναι ισορροπημένη, πλούσια σε πρωτεΐνες, ινώδεις ουσίες, ιχνοστοιχία, μέταλλα και βιταμίνες. Ο κτηνίατρός σας θα σας προτείνει ένα σιτηρέσια ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε παραγωγού. Παίζει σημαντικό ρόλο το γεωγραφικό πλάτος και μήκος που βρίσκεται ο κάθε παραγωγός.
Θα πρέπει να γνωρίζουμε λόγω του ότι το στομάχι των κουνελιών είναι μικρό η ανάγκη για τροφή κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι μεγάλη. Το πρόβλημα τείνει να γιγαντωθεί όταν η μητέρα κατά τη περίοδο της γαλουχίας κυοφορεί σε μια ποιο εντατική αναπαραγωγική μονάδα.
Για να αποφύγουμε την μείωση του βάρους της κουνέλας και των προβλημάτων που ακολουθούν λόγο του αρνητικού ισοζυγίου ενέργειας σε μία τέτοια μονάδα θα πρέπει ο παραγωγός να έχει κάνει σωστή προετοιμασία του κοπαδιού του πριν την έναρξη της αναπαραγωγικής περιόδου. Μία διατροφή βασισμένη σε χονδροειδής ζωοτροφές (χόρτα τριφύλλια σανό) την περίοδο που η κουνέλα ηρεμεί πριν τις γέννες θα έχει σαν αποτέλεσμα το μεγάλωμα του στομάχου της και την δυνατότητα της αποθήκευσης μεγαλύτερης ποσότητας τροφής. Πολλά και μικρά γεύματα βοηθάνε στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
ε) Αιμομιξίες
Για να αποφύγουμε παραμορφώσεις στα κουνελάκια θα πρέπει να αποφύγουμε τις αιμομιξίες ανάμεσα στα μέλη του ζωικού μας κεφαλαίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *